marți, 28 iunie 2011

Icoana Maicii Domnului de la Manastirea Namaesti


Adevarul istoric si legenda se intrepatrund in povestea Icoanei Maicii Domnului, care a dus faima Manastirii Namaesti in cele patru zari. Conform specialistilor, icoana dateaza din secolul al XVI-lea, fiind de tip Eleusa. Dupa traditia populara insa, icoana ar fi fost pictata de insusi Sfantul Evanghelist Luca, intocmai dupa chipul si asemanarea Maicii Domnului. Secole mai tarziu, in vremea Descalecatului lui Negru Voda, un cioban, innoptand pe stanca la poalele careia se afla astazi manastirea, ar fi auzit glasul Maicii Domnului in vis, glas prin care i se pomenea de existenta unei icoane sfinte, ascunse intr-o grota, in chiar stanca unde acesta innopta. Sapand in piatra si gasind icoana, ciobanul ar fi pus temelia acestui sfant lacas de rugaciune, urmand intocmai calea auzita in vis: "Aici vei face tu biserica, in cinstea si slava intrarii in biserica a Sfintei Fecioare Maria, izvor de viata si tamaduire". La fel s-a facut voia Domnului si in privinta locului icoanei in manastire. Asezata pe peretele din stanga al bisericii, icoana si-a ales ea insasi locul, refuzand sa ramana in altar, unde fusese dusa prima data. In fiecare dimineata, calugarii o gaseau pe podea, cazuta din cuie. Glasul Maicii Domnului a fost cel ce i-a calauzit pe monahi, aratandu-le ca icoana trebuie sa fie asezata la indemana credinciosilor, ca acestia sa se poata ruga direct la ea. Si tot Maica Sfanta a fost aceea care i-a invatat pe cei ce se chinuiau sa restaureze chipul deteriorat al icoanei, ca incercarile de acest fel vor fi in zadar, deoarece nimeni n-ar mai fi putut picta chipul adevarat al Fecioarei.
Icoana a parasit Schitul Namaesti in timpul Primului Razboi Mondial, cand turla bisericii, staretia si chiliile au fost bombardate. Focul a patruns si in biserica, dar in fata icoanei s-a stins miraculos. Pentru protectie, un soldat a dus totusi icoana sfanta la adapost, la Manastirea Negru Voda din Campulung. De atunci, doar o data icoana a mai fost scoasa din Schit, cand a fost dusa la Bucuresti, pentru a fi imbracata intr-o noua rama de aur.
Pentru cei ce vin de departe sa i se roage, Icoana are daruri miraculoase - face minuni in vindecari, ajuta femeile sa aiba copii, indulceste vrajbele din familii.


Prea Sfântă Născătoare de Dumnezeu, Fecioară,

Ceea ce eşti plină de har, Marie,

Bucură-te,

Domnul este cu Tine!

Binecuvântată eşti Tu între femei

Şi binecuvântat este Rodul pântecelui Tău,

Căci ai născut pe Domnul nostru Iisus Hristos,

Mântuitorul sufletelor noastre!

Amin

Aşa răsună cântecul de laudă către Măicuţa Domnului ,cum l-am ascultat
şi l-am cântat la Mânăstirea Sarovului , acolo unde Sfântul Serafim s-a ostenit pe acest pământ!

Să ne fie primită Lauda de către Maica lui Dumnezeu şi Maica noastră, a tuturor oamenilor,aşa cum suntem sau aşa cum ne străduim
să fim , cu mai multă sau mai puţină râvnă !