sâmbătă, 9 iulie 2011

LA MULTI ANI MARGARETA PASLARU!

Nascuta in Bucuresti in 9 iulie 1943 este o personalitate complexa a culturii romanesti. A copilarit intr-un mediu artistic, in lumea pictorilor si sculptorilor, bunicul acesteia, sculptorul Ion Dimitriu Barlad folosind-o frecvent drept model, a studiat pianul(... la 8 ani canta Mozart), baletul(...la 5 ani dadea recitaluri de balet sub indrumarea coregrafei Floria Capsali) , pictura... artele in general.(Putini bucuresteni stiu de exemplu ca lucrari precum "Femeie cu ulcior" din Cismigiu sau bustul lui Titu Maiorescu din Rotonda apartin bunicului Margaretei Paslaru.)
Copil minune a muzicii usoare romanesti ce si-a afirmat exploziv talentul , la numai 15 ani, a dominat timp de cinci decenii muzica usoara romaneasca, a interpretat si muzica populara, a avut adevarate succese in shoow-uri Tv, a cochetat cu filmul si teatrul fiind considerata de un talent nativ deosebit si cu resurse artistice nebanuite.

La 18 ani (dupa ce tatal sau moare) arhitectii Ghitulescu o i-au sub aripa lor si devin sfatuitori si parinti spirituali.
Inca de eleva urmeaza cursul de perfecţionare de pe lângă Casa Centrală a Creaţiei Populare - clasa Cameliei Dascalescu, isi face debutul in muzica usoara la Casa de Cultura Grivita Rosie, in 1958 acompaniata de Paul Ghenter. Acolo este descoperita de Ileana Pop, pregatita muzical de prof. Romascu, pregatire ce-i aduce solistei :Premiul I pe Capitala la Festivalul artistilor amatori. 

Impreuna cu Marina Voica, o alta cantareata celebra a anilor '60 lanseaza un mare slagar al anilor : "Pe aripa vantului" dansand si batand castaniete in emisiunile Tv.realizate de regretatul regizor (Alexandru Bocanet - mort in cutremurul din 1977). Margareta lanseaza slagar dupa slagar, celebrul Valeriu Lazarov filmeaza trei scurt metraje muzicale pentru televiziune (export) si este premiat la Montreaux si Monaco pentru ele, astfel Margareta este invitata sa cante in strainatate dar nu primeste viza din cauza regimului comunist. Se inmultesc aparitiile la Televiziune, Sala Palatului, Sala Radiodifuziunii, Teatrul C. Tanase, Sala Polivalenta, Ansamblul folcloric"DOINA", stadioane, gradini de vara, spectacolele de la gradina Boema precum si la Teatrul Radiofonic, inregistrari muzicale la Radio si pe disc, Teatru si Film, o consacra pe Margareta, ea devenind una dintre cele mai solicitate vedete ale timpului. 

In 1964 regizorul Liviu Ciulei o distribuie in rolul Polly Peachum,din " Opera de trei parale " a lui B.Brecht alaturi de inegalabilul si regretatul actor Toma Caragiu (mort si el, in cutremurul din 1977)si interpretarea ei socheaza publicul si criticii de arta. De un talent desavarsit, ea realizeaza o interpretare deosebit de spontana cu un sarm irezistibil.

In 1966 debuteaza cu rolul Iulia in filmul "Tunelul", regizat de Francisc Munteanu Alaturi de Emeric Schaffer, interpretul lui Otto von Kelner,si Ion Dichiseanu,debutul ei fiind apreciat remarcabil " ... "Margareta Paslaru intruchipeaza un personaj foarte nou pentru repertoriul ei ( in afara de cateva filmulete muzicale la Televiziune si de Polly din "Opera de trei parale ", este totusi debutanta in cinematografie); o cantareata de local, cu un rictus circumflex a la Marlene Dietricht, fata buna, colaborand cu comunistii. Replicile ei sunt debitate cu sobrietate, cu o naturalete, cu o concentrare care rascumpara , prin calitatea lor, cele cateva clipe cand (nu din vina ei, ci a regiei ) este pusa sa cante un "Oci ciornaia" ( D.I. Suchianu)

Urmeaza " Un film cu o fata fermecatoare", film in care nu canta, dar i-i este remarcata interpretarea plina de naturalete fiind rand pe rand, simpatica/antipatica, dragalasa/ dezarmanta/ enervanta. In film trebuie si reuseste sa fie proasta, dar cu farmec si sa aibe crize de inteligenta acuta, alaturi de celebri actori Stefan Iordache sau Marin Moraru. 

In 1973 filmeaza in regia Elisabetei Bostan "Veronica" si "Veronica se intoarce" ce se bucura si azi de un real succes, "Impuscaturi pe portativ", " Gloria nu canta" , " Melodii, melodii" etc.

In 1983, reuseste sa emigreze impreuna cu fiica sa Ana Maria( Mariuca) "Fiica mea e cea mai reusita ""compozitie"", la care am lucrat cu imensa satisfactie. Noi doi am fost severi, dar sper drepti, echilibrand astfel rasfatul familiei. Copila de ieri ne-a devenit prietena, este o fiinta tonica, incantatoare" (Margareta Paslaru) si ramane alaturi de sotul ei, Gheorghe Sencovici, fostul campion la talete, inginer si proprietarul firmei Info Prompt. In America a lucrat la diferite galerii de arta, are productii Tv.regionale, campanii umanitare, a initiat sarbatorirea Zilei Internationale a Copilului la 1 iunie. Pentru toate activitatile desfasurate in Statele Unite, Margareta Paslaru a fost onorata cu Premiul de Excelenta " Women of Excellence" 2002

Personalitate complexa - compozitoare, cantareata, actrita de film si de teatru, producator TV, regizoare - Margareta Paslaru isi foloseste acum renumele pentru a-i ajuta pe altii, implicandu-se in diverse cauze umanitare. 

Dupa evenimentele din 1989, vine frecvent in tara unde lanseaza CD-uri si DVD-uri care au o finalitate caritabila cedandu-si drepturile de autor diferitor cauze umanitare. Canta pentru batrani, imparte ajutoare familiilor nevoiase,viziteaza copii in orfelinate, citeste povesti in spitalele de copii...etc. iar din 2006 cand ramane vaduva (dupa 38 de ani de casatorie), sta mult in tara si este omagiata si premiata de diferite publicatii , asociatii, emisiuni Tv.: Membru de onoare UNICEF pentru promovarea artei muzicale romanesti si a protectiei copilului, Cetatean de Onoare al Municipiului Bucuresti 2000 - Premiul special al Presei , Membra de Onoare a Crucii Rosii Romane in semn de adanca recunostinta pentru serviciile ause cauzei nobile a umanitarismului, pentru slujirea cu devotament a Misiunii fundamentale a Crucii Rosii Romane 2000 . Radio Romania Actualitati a acordat Premiul de Excelenta Margaretei Paslaru pentru intreaga sa activitate 11 martie 2007, Premiu pentru intreaga activitate - Gala "Femei de succes". Premiul de Excelenta - 50 de ani de la debut - acordat de Media /2008. Pe 22 septembrie 2008, Margareta Paslaru a fost sarbatorita la Uniunea Compozitorilor pentru cei 50 de ani de la debut. 

Artista incepe un nou capitol in cariera, continua sa compuna, raspunde numeroaselor invitatii la radio, televiziune si concerte. In 2009 lanseaza primul audiobook (Editura Curtea Veche - Basme Fermecate) si pregateste noi proiecte de care cu sigranta vom auzi.

Margareta Paslaru - Veronica
 
 Asculta  mai multe  audio   diverse

joi, 7 iulie 2011

ADA-KALEH


CAROL CAVALARISLocuieste în mijlocul unei păduri în Colorado.
Frumusetea salbatica din jurul ei o inspiră in picturile digitale de fauna sălbatică şi natura. A crescut în sudul Californiei şi a creat inca din copilarie,desene, pictură,dornica de a face ceva. S-a bucurat multe realizari creative, inclusiv sculptura, arta vitraliilor, fiind un artist de ecran, un designer de interior, un artist grafic, un copywriter, un compozitor, un romancier, şi un director de creatie. A avut o agentie de publicitate cu sotul ei de ani de zile.Isi expune în prezent, munca ei în mai multe galerii din Colorado, iar arta ei se află în colecţii particulare din toată lumea. Este un artist independent de Munte, şi multe dintre modelele ei  sunt la art T-Shirts de vânzare din întreaga lume. Arta ei este, de asemenea licenţiată şi pe diferite produse, inclusiv puzzle-uri, skin-uri electronice, felicitări, şi multe alte elemente. Ea a crea,arta personalizata, specializata în specii sălbatice, florale, animale de companie şi picturi.