sâmbătă, 17 decembrie 2011

Palatul Cantacuzino din Busteni


Castelul Cantacuzino a fost cladit in anul 1911 in parcul al carui proprietar a fost Printul Gheorghe Grigore Cantacuzino zis “Nababu” din cauza averii sale impresionante. Se spunea ca ar fi putut pava intreaga curte aferenta castelului cu monedele sale de aur. Castelul este inconjurat de cascade, grote si fantani arteziene si este in topul primelor castele din Romania din punct de vedere architectural. Castelul  a  functionat ca sediu al Sanatoriului Ministerului de Interne,  apoi in anul 2008  a fost cumparat de catre  un grup de investitori si repus in circuitul turistic.

In anul 1911 a fost cladit Castelul si o serie de grote, cascade si fantani arteziene, toate situate in parcul al carui proprietar a fost printul Gheorghe Cantacuzino zis " Nababu . Castelul, din punct de vedere arhitectural, figureaza in topul primelor castele din Romania fiind construit in anul 1911 , apoi functionand ca sediu al Sanatoriului Ministerului de Interne. In anul 2008 Castelul a fost cumparat de catre un grup de investitori si repus in circuitul turistic in 2010.
Impresionant din punct de vedere al gabaritului, castelul se compara cu alte edificii realizate instilul neobrancovenesc cum ar fi Palatul patriarhal, complexul Peles din Sinaia si cel de la Cotroceni. Repertoriul decorativ interior alcatuit din stucatura policroma, pictura ornamentala si figurativa, vitralii, tamplarie  sculptata, plafoanecasetate, balustrade sculptate in piatra, din fier forjat sau din lemn, pardoseli din dale de gresie decorativa sau parchete cu intarsii, confera ambiantei interioare un pronuntat caracter romantic, chiar daca structura coloanelor interioare si 
sculptura tabliilor usilor aminteste de repertoriul decorativ brancovenesc.
Policromia interioara sustinuta de motivele geometrice ale arcadelor din sala de receptii amintesc de  picturile spatiilor religioase specifice stilului neobizantin.
Vitraliile, balustradele, scarile foisorului si plafoanele cu grinzi aparente, unele pictate, amintesc de repertoriul ornamental de factura romantica. Tot acest repertoriu decorativ nu face altceva decat sa sublinieze caracterul unic al edificiului, scos in evidenta de blazonul familiei Cantacuzino precum si de cele apartinand familiilor inrudite cu aceasta, pictate in sala de receptie alaturi de fresca celor mai ilustrii membrii ai ramurii muntenesti a boierilor Cantacuzino. 
Complexul este in coordonare deplina cu amplele amenajari exterioare, terase si ziduri de sprijin,rampe si scari cu balustrade din piatra care pe langa functionalitatea perfecta realizeaza integrarea volumelor in spatiul montan. In plus, complexul se afla situat intr-o zona doveditastiintific a fi un important pol energetic.