sâmbătă, 31 decembrie 2011

La Multi Ani!Happy New Year!Joyeux Nouvel An!Anul Nou este ziua care marchează începerea următorului an calendaristic.
Stabilirea religioasă a datei de 1 ianuarie ca început de an a avut loc pentru prima dată în 1691, de către Papa Inocențiu al XII-lea. Înainte de această dată, Crăciunul avea rolul începutului de an nou.

În liturghia romano-catolică 1 ianuarie reprezintă o octavă de la Crăciun; astfel, această zi este dedicată Fecioarei Maria. În același timp, în a opta zi de la naștere sunt amintite în Evanghelie (Luca 2,21) tăierea împrejur și botezul, potrivit religiei iudaice, a pruncului Iisus — la fel și în bisericile evanghelice. În biserica ortodoxă, la 1 ianuarie este și ziua Sfântului Vasile, episcop de Cezareea Cappadociei.
În epoca contemporană, Anul Nou este întâmpinat în noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie — noaptea de Revelion (din limba franceză: Réveillon, ceea ce înseamnă aproximativ „trezire”, aici cu sensul de ospăț la miezul nopții) — cu petarde și artificii; rudelor, prietenilor și cunoștințelor li se fac urări de noroc și sănătate și se urează „La mulți ani!”.

Obiceiuri și tradiții
Grecii fac o prăjitură tradițională în care pun bani. Persoana care găsește banii va avea parte de bucurie tot timpul anului. Acest obicei a fost transmis și în anumite regiuni ale României.
Evreii din Israel mănâncă mere unse cu miere, pentru ca noul an să fie foarte dulce.
Italienii încep cina mâncând o farfurie de linte, iar după toastul pentru noul an se obișnuiește să se arunce cupa pe fereastră.
Spaniolii mănâncă 12 boabe de struguri, însemnând ultimele secunde ale anului, ca ritual pentru atragerea norocului. Obiceiul a fost preluat de numeroase țări latino-americane.
În România, în mod tradițional nu se aruncă nimic din casă în prima zi a Anului Nou pentru că, procedând astfel, o persoană își aruncă norocul. Tot în prima zi din an nu se iese din casă până ce o persoană brunetă nu intră în casa respectivă (potrivit tradițiilor, persoanele brunete aduc noroc și fericire, iar cele roșcate și blonde ghinion). În noaptea dintre ani, oamenii își pun o dorință, pentru că aceasta are toate șansele să se îndeplinească. Noaptea de Revelion este întâmpinată cu mult zgomot (ca în Conu Leonida față cu reacțiunea, de I.L.Caragiale) pentru că zgomotele puternice alungă spiritele rele. Tot de Anul Nou se merge cu capra. Unii oameni desfac șampanie la cumpăna dintre ani, ca să aibă un an mai prosper. Pușcarea petardelor de Anul Nou este practicată de regulă de către cei tineri.Și desigur pe 31 decembrie se colindă cu plugușorul iar pe 1 ianuarie cu sorcova.


New Year is the day that marks the start of the next calendar year.
Religious setting January 1 as the beginning of the year was held for the first time in 1691 by Pope Innocent XII. Before this time, Christmas was the beginning of the year new role.

In the Roman Catholic liturgy January 1 octave of Christmas is one, so this day is dedicated to the Virgin Mary. Meanwhile, on the eighth day after birth are mentioned in the Gospel (Luke 2:21) circumcision and baptism, according to Jewish religion, the baby Jesus - so in evangelical churches. In the Orthodox Church on January 1 is the day of St. Basil, bishop of Caesarea Cappadocia.
In contemporary times, New Year is welcomed on the night of 31 December to 1 January - New Year's Eve (in French: Réveillon, which means approximately "awakening" here to mean midnight feast) - with firecrackers and fireworks; relatives, friends and acquaintances are made ​​wishes for luck and health and wishes "Happy New Year."


Nouvel An est le jour qui marque le début de l'année civile suivante.
Contexte religieux Janvier 1 comme le début de l'année a eu lieu pour la première fois en 1691 par le pape Innocent XII. Avant cette époque, Noël a été le début de l'année nouvelle rôle.

Dans la liturgie catholique romaine Janvier 1 octave de Noël est un, donc cette journée est dédiée à la Vierge Marie. En attendant, le huitième jour après la naissance sont mentionnés dans l'Evangile (Luc 2:21) La circoncision et le baptême, selon la religion juive, l'enfant Jésus - alors dans les églises évangéliques. Dans l'Église orthodoxe sur Janvier 1 est le jour de saint Basile, évêque de Cappadoce Césarée.
Dans l'époque contemporaine, le Nouvel An est accueilli sur la nuit du 31 Décembre to 1 Janvier - Nouvel An (en français: Réveillon, ce qui signifie approximativement «réveil» signifie ici la fête à minuit) - avec des pétards et feux d'artifice; parents, amis et connaissances sont faites souhaite bonne chance et de la santé et souhaite «Joyeux Nouvel An».
 Iubirea, bucuria, intelepciunea si generozitatea sa va fie calauza in 2012! In speranta unui an mai bun, va trimit o boare de sanatate, un strop de incredere si fericire! La Multi Ani!


 Love, joy, wisdom and generosity will be guided to 2012! In the hope of a better year, will send a breeze of health, a bit of confidence and happiness! Happy New Year!

L'amour, la joie, la sagesse et la générosité seront guidés à 2012! Dans l'espoir d'une meilleure année, enverra une brise de la santé, un peu de confiance et de bonheur!


vineri, 30 decembrie 2011

PLUGUSORUL

Dragi prieteni,am venit cu Plugusorul sa va urez "Un an nou fericit si plin de roade!
Plugusorul este un obicei general, practicat de romani cu prilejul Anului Nou. Obicei agrar, cu adanci radacini in spiritualitatea romaneasca, plugusorul este o colinda; o colinda agrara declamata, cu elemente teatrale, avand ca subiect munca depusa pentru obtinerea painii. Plugul, ornat cu hartie colorata, panglici, servete, flori, pe care se punea, eventual, si un brad, era o prezenta nelipsita in cadrul acestei colinde. Acum este, mai mult, o prezenta simbolica, in cadrul uraturilor care li se adreseaza oficialitatilor.
Plugusorul se recita din casa-n casa in Ajunul Anului nou, seara, sau pana in dimineata Anului Nou. Era practicat de copii sau adolescenti, ca si acum. Dar se spune ca, mai demult, il practicau numai barbatii in puterea varstei. Izolat (in judetele Botosani si Galati) este consemnata si prezenta femeilor in ceata. In general, se practica in cete mici, de 2-3 insi. Mai demult, se ura si in cete mai mari, care isi alegeau un vataf. Recitarea textului este insotita de sunetul clopoteilor, al buhaiului si de pocnetul bicelor. In scenariile mai complexe ale obiceiului apar si instrumente muzicale (fluier, cimpoi, toba, cobza, vioara), dar si pocnitori si puscoace, care amplifica atmosfera zgomotoasa in care se desfasoara obiceiul.
Unii cercetatori leaga obiceiul de inceputul primaverii, cand se sarbatorea, mai demult, Anul Nou. Odata cu stabilirea datei acestuia la 1 ianuarie, se presupune ca a migrat si obiceiul. Ca rasplata, colindatorilor li se dadeau colaci, fructe, bani, carnati, pentru care se multumea.
In prezent, plugusorul este mult utilizat pentru felicitarea autoritatilor si intens mediatizat, ca si majoritatea obiceiurilor de iarna. Pe la case, in sate si la orase, se practica in cete mici, de copii, pana in dimineata Anului Nou. In unele locuri se mai practica Plugul cel mare, cu plug tras de boi sau purtat de flacai. Dar in Moldova, Muntenia si Nordul Dobrogei acesta a fost inlocuit de buhai.
In dimineata Anului Nou, ca o continuare a Plugusorului, copiii umbla cu semanatul. Ei arunca seminte de grau, porumb sau orez prin case si peste oameni. Rostesc o urare scurta prin Bucovina ("Sanatate! Anul Nou!"), primind in schimb bani, fructe, nuci, colaci. Mai recent insa s-a generalizat formula de la Sorcova, prezenta, initial, in centrul Moldovei: "Sa traiti/ Sa-nfloriti/ ca merii, / ca perii, / In mijlocul verii, / ca toamna cea bogata / De toate-ndestulata!".


miercuri, 28 decembrie 2011

Templele cele mai uimitoare din Lume


Iata 10 din cele mai frumoase temple din lume. Aceste temple sunt budiste, hinduiste, Sikhiste, şi taoiste.

1. Wat Rong Khun

  Wat Rong Khun: - Wat Rong Khun din Chiang Rai, Thailanda este tot templul alb, fiind extrem de ornat cu oglinzi mozaic ca să strălucească.Templul Wat Rong Khun este încă în construcţie.

2. Pagoda Shwedagon

Pagoda Shwedagon: - se crede că ar fi construita intre secolul 6 si secolul 10, Shwedagon Paya (sau Pagoda) în Myanmar, este numit ca "Templul de Aur", ceea ce înseamnă că structura sa este de culoare aurie. Oamenii budisti de ani de zile cumpara pachete mici de frunze de aur pentru a le lipi de peretii templului.Turla de stupa sau domul este acoperit cu peste 5.000 de diamante si 2.000 rubine.Pagoda Shwedagon gazduieste una dintre cele mai sfinte relicve în budism: opt fire de păr ale lui Buddha.

3.Mânăstirea Cuibul Tigrului

Mânăstirea Cuibul Tigrului: - Manastirea Cuibul Tigrului (Taktshang Goemba), este situata pe marginea unei stanci 3.000 de metri în Valea Paro, este unul dintre cele mai sfinte locuri din Bhutan. Legenda spune ca Guru Rinpoche, al doilea Buddha, a zburat pe faleza pe partea din spate a unei tigroaice, şi apoi a meditat intr-o pestera care există acum în interiorul zidurilor mănăstirii. Acum, intrarea este limitată la practicanti budişti.

4. Prambanan

Prambanan: - Construit in 850 CE, Prambanan este un templu hindus in Central Java, Indonezia. Templul este format din 8 sanctuare principale si 250 incadrand cele mai mici sanctuare. Are ziduri care povestesc povesti despre încarnările lui Vishnu, aventurile lui Hanuman (Monkey King), Ramayana legendele epice şi altele.

5. Templul Cerului

Temple of Heaven: - Construit in secolul 14, Templul Cerului este un templu taoist din Beijing, capitala Chinei. Totul în templu,reprezintă Cerul, este circular întrucât nivelurile de teren, care reprezinta Pamantul, sunt pătrate.

6. Borobudur

Borobudur: - În secolul al 19-lea, ocupanţii olandezi din Indonezia au gasit ruine masive antice în jungla din Java. Ceea ce au descoperit a fost complexul Borobudur, o structura gigantica construita cu aproape 2 milioane de metri cubi (55.000 m³) de pietre. Templul are aproape 2700 panouri de relief şi 504 statui Buddha. Până în prezent, nimeni nu stie sigur cand si de ce a fost construit, şi nici motivul pentru sutele de ani de abandonare completă. Unii cercetători cred că Borobudur este de fapt un manual gigant de budism, astfel cum reliefuri sale spun povestea de viaţă a lui Buddha şi principiile învăţăturii sale. Pentru a "citi", un pelerin trebuie să facă drum prin nouă platforme şi mers pe jos pe o distanţă de peste 2 km.

7. Chion-in Temple

Chion-in Temple: - Construit in 1234 CE Chion-in Templ este templul cel mai faimos din Japonia. Vizitatorii Chion-in Temple trebuie să treacă mai întîi prin cea mai mare poarta in Japonia: două etaje are Poarta San-mon. Clopotul templului este de asemenea, un set record: cantareste 74 de tone şi are nevoie de 17 călugări să-l traga în timpul festivităţilor de Anul Nou. Chion-in Temple are podeaua halei de asamblare "cântând", care se numeşte uguisu-Bari sau podea privighetoare. Aceste plăci de lemn au fost concepute pentru a scârţâit la fiecare pas pentru a alerta călugării de intrusi!

8. Templul de Aur

Templul de aur: - Sahib Harmandir (adică lăcaşul lui Dumnezeu), sau pur si simplu Templul de Aur din Punjab, India este cel mai sacru altar din Sikhism. Pentru sikh, Templul de Aur simbolizeaza libertatea infinita si independenta spirituala.Templul a inceput de un mic lac care a fost atât de paşnic,că Buddha a venit acolo pentru a medita. Mii de ani mai tarziu, Guru Nanak, fondatorul Sikhismului, de asemenea, a trăit şi a medita la lac. Construirea Templului de Aur a început în anii 1500, atunci când Guru al patrulea Sikhism a mărit lacul, care a devenit Amritsar sau Pool de Nectar al nemuririi, în jurul căreuia apare templul şi oraşul. Templul in sine este decorat cu sculpturi din marmura, poleit cu aur, şi e acoperit cu pietre preţioase.

9. Angkor Wat, Angkor Thom şi Bayon

Angkor Wat, Angkor Thom şi Bayon: - Angkor Wat a fost construit în secolul al 12-lea începutul în ceea ce este acum Cambodgia. Templul de renume mondial a fost întâi un templu hindus, dedicat lui Vishnu. În secolul 14 sau 15,budismul a lovit Asia, a devenit un templu budist. Lumea occidentală are o bucatica de Angkor Wat atunci când in secolul 16 un călugăr portughez a vizitat templul şi elocvent îl descrie ca "o construcţie extraordinara. Are turnuri de finisare si de toate rafinamentele pe care geniul uman il poate concepe "Cuvintele lui încă suna a fi adevarate si azi.. Turiştii care vor vizita Angkor Wat, de asemenea,vor vizita ruinele din apropiere de Angkor Thom şi Bayon, doua temple fantastice care servesc drept capitala antica a imperiului Khmer.

10. Vishnu-Templul de Srirangam

Vishnu Templul de Srirangam: - Templul de Srirangam (Sri Ranganathaswamy Temple), in orasul indian Tiruchirapalli (sau Trichy), este cel mai mare templu hindus in funcţionare în lume. Legenda spune ca acum mult timp, un înţelept odihnit şi a pus jos o statuie a lui Vishnu rabatabile pe un şarpe mare. Când a fost gata să reia călătoria sa, el a descoperit ca statuia nu a putut fi mutata, asa ca un mic templu a fost construit peste ea.De-a lungul secolelor, templul "a crescut" ca cele mai mari s-au construit peste clădirile deja existente. Complexul Templului este masiv: el cuprinde o suprafata de peste 150 de acri (63 hectare), cu şapte ziduri concentrice, fiind ultraperiferice aproximativ 2,5 mile (4 km) de lungă! Pereţii demarca carcase în cadrul carcaselor, fiecare este mai sacra decât următoarea, cu o camera de interior-de cele mai multe ori este interzisa non-hindusilor.