vineri, 6 aprilie 2012

GUSTAVE MOREAU

Gustave Moreau (4/şase/1826-4/optsprezece/1898) a fost un  pictor francez simbolist al cărui principal accent a fost pus de ilustrari biblice şi mitologice. Ca pictor, Moreau a făcut apel la imaginaţia unor simbolisti cumar fi  scriitorii şi artiştii.

Moreau s-a  născut la Paris . Tatăl său, Louis Jean Marie Moreau, a fost un arhitect, care i-au recunoscut talentul. Mama lui a fost Adele Pauline des Moutiers. Moreau a studiat initial sub indrumarea lui François Édouard-Picot şi a devenit  prieten cu Théodore Chassériau , a carui opera l-a influentat puternic. Moreau a avut o relaţie de 25 de ani cu caracter personal, eventual romantic, cu Adelaide-Alexandrine Dureux, o femeie pe care el a pictat-o de mai multe ori.Una din  picturile lui a fost o Pietà , care acum se află în catedrala de la Angoulême . El a arătat o scena din Cântarea Cântărilor şi Moartea lui Darius în Salonul de 1853. În anul 1853 el a contribuit cu Minotaurul şi Moise pentru Marea Expozitie.
Oedip şi Sfinxul , una din primele sale simbolice tablouri, a fost expus la Salonul din 1864.


Moreau a devenit profesor la Paris la " Ecole des Beaux-Arts în 1891 şi în rândul elevilor săi mai multi au fost  pictori fauvisti, Henri Matisse si Georges Rouault . Jules Flandrin şi Printemps Léon , de asemenea,au studiat cu Moreau.
Moreau a murit la Paris şi a fost îngropat acolo în Cimetière de Montmartre .
În timpul vieţii sale, Moreau a produs mai mult de 8.000 de picturi, acuarele si desene, dintre care multe sunt expuse la Paris, " Muzeul naţional de Gustave Moreau , la 14 Rue de la Rochefoucauld ( IXE arondismentul ). Muzeul este în atelierul de fostul său, şi a început funcţionarea în 1903. André Breton folosit pentru a celebra "bântuie" muzeu şi Moreau considerat ca un precursor al suprarealismului .


Un comentariu:

  1. Ma simt privilegiat sa-ti pot parcurge postarile si aici nu numai pe Trilulilu si sincer ma rasfat cind le privesc si ascult muzica,clasica.
    Multumesc tare mult.

    Adrian Miclos

    RăspundețiȘtergere