joi, 5 aprilie 2012

SALA PASILOR PIERDUTIUna din cele mai impresionante locaţii ale Universităţii ,,Al. I. Cuza” din Iaşi, Sala Paşilor Pierduţi este faimoasă atât pentru frumuseţea ei, cât şi pentru cel care a pictat-o, care a pus ,,pete de albastru peste o întreagă epocă”, pictorul Sabin Bălaşa.
Cele 19 picturi murale care acoperă 120 m2 din clădirea principală a Universităţii, au fost realizate, de către ,,pictorul inorogilor şi al siluetelor cosmice”, între anii 1968 şi 1978 şi au fost gândite ca o reprezentare a sufletului românesc. Dragostea artistului pentru Iaşi , căruia i-a dăruit o operă remarcabilă, s-a dovedit a fi una veritabilă. La 36 de ani, vârsta când a demarat lucrarea, Sabin Balaşa hotărăşte să-şi petrecă poate cea mai frumoasă perioadă a vieţii sale pictând Sala Paşilor Pierduţi, de care a rămas puternic legat, ultima sa dorinţă fiind aceea de a fi înmormântat la Iaşi.
Artistul a început să lucreze la capodopera din Sala Paşilor Pierduţi în anul 1968. Prima lucrare a fost portretul poetului Mihai Eminescu.


Picturile din Sala Paşilor Pierduţi pot fi grupate pe trei categorii:

mituri universale
legende româneşti
universitate

Miturile universale abordează temele: Viaţă, Apocalipsă,Frumuseţe.
Picturile reprezentative: „Triumful vieţii”, „Mutilarea atomică”, „Aspiraţii”, „Prometeu”, „Călătorind spre lumină”, „Venus din Milo”.
Cultura românească, ca parte a celei universale, este reprezentată de miturile creatorilor săi: „Ştefan cel Mare”, „Legenda lui Manole, meşterul zidar”, „Moldova”, „Lucifer”, „Moartea porumbelului”, „Mioriţa”, „Legenda Dochiei”.

Mediului academic şi istoria Universităţii „Al. I. Cuza”se regăsesc în cele trei picturi cu teme specifice: „Auditorium”, „Generaţii”, „Tribut strămoşilor”.
Realizat dupa un pps semnat de d-na Felicia,careia ii multumesc foarte mult!
Despre pictor aflati maimult aici:
http://www.slideboom.com/presentations/78958/sabin-balasa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu