sâmbătă, 10 martie 2012

CALVIN NICHOLLS-SCULPTOR


Inspirat de familie, prieteni şi de profesorul de liceu de arta, s-a înscris în programul de trei ani de design grafic (1976-1979), de la Sheridan College din Oakville, Ontario.
La absolvire, si-a petrecut primul an la o agentie de publicitate înainte de a deschide propriul sau studio de design independent în Toronto, în 1981.
Experimente cu sculpturi de hârtie le-a început în 1984 şi înainte de sculptura de hârtie mult timp a jucat un rol dominant în cele mai multe proiecte de design ale clientilor.
Prima sa serie de printuri editie limitata a fost lansata în 1989, la Festivalul Wildlife Buckhorn în Ontario şi National Trust a comandat 15 sculpturi de animale salbatice pentru o campanie naţională în 1992.
Stiti cum se spune, ca totul se poate rezuma la creion si hartie? Ei bine, uneori nu este nevoie decat de hartie. Lucrarile lui Calvin Nicholls se numara printre cele mai impresionante sculpturi pe care le-am vazut in viata mea. Dupa cum puteti observa, temele abordate se rezuma la regnul animal iar “modelele” sunt redate in cel mai mic detaliu. Asta se poate vedea cel mai clar in cazul blanurilor sau a penajului. Un alt element care ii defineste stilul este reprezentarea compozitiilor sub forma unui tablou chiar daca lucrarea “iese” din spatiul dedicat ca si cand ar fi in viata.
Calvin Nicholls este un sculptor în hârtie care face artă încă din 1986,în studioul său din Toronto Ontario, Canada. El folosește un scalpel pentru a tăia și încrusta foile și apoi aranjează luminile în așa fel încât să scoată în evidență părțile cele mai importante. Apoi face poze în genul celor pe care le vei vedea mai jos. Uimitor.video

vineri, 9 martie 2012

9 martie

9 martie -o alta sarbatoare de primavara
Ziua de 9 martie,conform calendarului Bisericii Ortodoxe este dedicata sarbatoririi crestine a Sfintilor 40 de Mucenici sau Martiri ,ucisi in cetatea Sevastia,dupa ce au fost supusi unor chinuri cumplite ,din cauza credintei in Iisus Hristos.

Fixarea acestei sarbatori in preajma echinoctiului nu este intamplatoare ,deoarece,in viziunea populara ,trecerea intre cele doua lumi se face urmand drumul Soarelui.
Zilele capricioase ale babelor se incheie ,locul lor fiind luat de zilele calduroase ale mosilor.

Conform traditiei populare ,pe 9 martie,sfintii mucenici luau parte la un sobor de dezghetare a pamantului si de slobozire a caldurii ,batand cu propriile ciomege in pamantul inghetat.
Deschizand ciclul sarbatorilor de primavara ,Mucenicii se suprapun inceperii anului agricol traditional ,ceea ce confera o mare insemnatate.La sate se respecta obiceiul de a scoate plugul la arat,in mod festiv.

Conform cu traditia gastronomica ,romanii obisnuiesc a manca mucenici sau macinici (cum sunt denumiti in Muntenia si Dobrogea)sfinti sau sfintisori (in Moldova)sau brandusei (inBanat)Acestia sunt de fapt niste colacei rotunzi ,in forma cifrei 8 ,asemanatoare fetei unui om.In Moldova se prepara din aluat dospit ,se coc in cuptor ,apoi se ung cu miere si se presara cu nuca macinata ,iar in Dobrogea si Muntenia ,cel mai ades iau forma cifrei 8 mici ,care se fierb in apa ,amintind de iezarul in care au fost chinuiti mucenicii.joi, 8 martie 2012

Totul despre 8 Martie


Traditia celebrarii femeii dateaza inca din vremea grecilor. Pe atunci, inclusiv maretii zei din Olimp aveau o zi in care sarbatoreau pe zeita Rhea, zeita-mama a tuturor, asociata deseori cu pamantul.
Astfel, odata cu ei si pamantenii sarbatoreau femeia-mama, creatoarea tuturor fiintelor vii si simbol al renasterii perpetue. Astazi, ziua de 8 martie celebreaza femeia la toate varstele, zambetul, gingasia, generozitatea si daruirea ei.
Pe 8 martie se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Femeii. Prima zi s-a ţinut în 19 mai 1911 în Germania, Austria, Danemarca şi în alte cîteva ţări europene. Data a fost aleasă de femeile germane pentru că, la aceeaşi dată în 1848, regele Prusiei a trebuit să facă faţă unei revolte armate şi a promis că va face o serie de reforme, inclusiv introducerea votului pentru femei.
Însă Ziua Internaţională a Femeii a fost recunoscută oficial mult mai tîrziu, în 1975, de către Naţiunile Unite şi a fost adoptată, începînd cu această dată, de multe dintre guvernele ţărilor care pînă atunci nici nu aflaseră de existenţa ei.
În România în ziua de 8 Martie se sărbătoreste Femeia. Pânâ în decembrie '89 se vorbea de ziua mamei dar după revoluţia din 1989 ziua mamei a fost înlocuită cu ziua femeii.


video

miercuri, 7 martie 2012

Serghei Bobkov=Arta in aschii de cedru


Serghei Bobkov a patentat o tehnica unica de a crea sculpturi uimitoare din cedru siberian din aschii.
Artistul rus Serghei Bobkov, în vârstă de 54 de ani, a inventat o tehnică unică de a crea sculpturi din lemn de cedru siberian uimitoare.

“Nu este foarte interesant să faci ceea ce pot și alții. Este mult mai inspirat să creezi ceva din nimic, într-un mod complet nou”, este de părere Serghei Bobkov. Acesta este modul în care Serghei Bobkov explică forma unica de artă care a creat-o.
El a afirmat că mulţi oameni compară arta sa cu taxidermia, deoarece animalele reproduse seamănă atât de bine, dar Serghei consideră că acestea sunt la fel de diferite precum lumina de întuneric: taxidermia se referă la moarte, pe când lucrările sale din lemn simbolizează viaţa.
Artistul a dezvoltat o tehnică proprie, care împiedică așchiile de lemn să se deterioreze în timp. După crearea a aproximativ 100-150 de așchii din lemn de cedru, cam de 6-7 cm lungime, el le lasă în apă timp de câteva zile. Apoi, cu o precizie chirurgicală, le decupează sub forma de care are nevoie.
Serghei se ocupă de așa ceva de mai mult timp, dar până acum el a realizat doar 11 sculpturi din așchii de lemn.
Pentru o singură lucrare este nevoie cam de 6 luni, fără zile libere și muncește între 10 și 12 ore pe zi.
Artistul face studii de anatomie timp de luni de zile pentru subiectele sale înainte de a se apuca de sculptură, care se concentrează pe creaturi sălbatice.

Și chiar dacă i s-au oferit 17.000 $ pentru vultur, Serghei Bobkov a refuzat, spunând că arta sa nu este de vânzare.Sursa: odditycentral.com

video