vineri, 1 iunie 2012

1 IUNIE-Ziua internationala a copilului

Ziua copilului (numită și Ziua internațională a copilului) este în multe țări o sărbătoare pentru copii. În România se sărbătorește în data de 1 iunie.
Ziua copilului a fost menționată prima dată la Geneva la Conferința Mondială pentru Protejarea și Bunăstarea Copiilor în august 1925, la care 54 de reprezentanți din diferite țări, au adoptat Declarația pentru Protecția Copilului. După această conferință, multe guverne au introdus „Ziua copilului”. În Turcia Ziua copilului a fost sărbătorită pentru prima dată în data de 23 aprilie 1920.

În anul 1954 Fondul Internațional pentru Urgențe ale Copiilor al Națiunilor Unite (UNICEF) a emis o recomandare care prevedea faptul ca fiecare Stat să dispună de o zi la așa-numita „Ziua copilului” (engleză Universal Children's Day).
În România Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului (ANPDC) s-a constituit la 1 ianuarie 2005."As vrea sa fiu mereu copil
Sa ma-nvartesc fara sfiala,
Sa vad bujorii in April
Trezindu-se din amorteala.

S-alerg desculta pe afara
In iarba umeda covor,
Sa vad bondarul gras cum zboara
Legat de coada unui nor."
video

joi, 31 mai 2012

Canionul si cascada 7 Scari din Muntii Parang,jud.Brasov


 Cheile Şapte Scări sunt situate în partea central-vestică a Munţilor Piatra Mare, la o altitudine medie de 980m, nu departe de Valea Timişului (Dâmbu Morii), pe pârâul Şapte Scări, afluent de stânga a Văii Şipoaie. Sunt cele mai mari şi mai spectaculoase chei din întreg arealul Masivului Piatra Mare.
 Au o lungime de 160m şi o diferenţă de nivel de 58m. Prima treaptă a cascadei, de jos în sus, are o înălţime de 8m, urmată de alte 6 trepte, cea mai mare având peste 35m înălţtime.
Traseul porneşte din dreptul Cabanei Dâmbul Morii (670 m), accesul făcându-se din DN 1 ,spre stânga, la cca 2,5 km de Braşov spre Predeal. 
Din păcate cabana a fost privatizată şi apoi...lăsată în paragină
Pe partea opusă vedem clădirea oficiului poştal.  Traseul nostru se îndreaptă spre munte, trecând printre cele câteva case.
Localitatea Dâmbul Morii
Intrarea în traseul de pe Valea Şipoaia.

Cascade pe drumul către canionul  “7 Scări”.


Poteca şi amenajări turistice.


Pe valea Şipoaia.
Intrarea În Canionul “7 Scări” prin avalScara şi cascada mare, peste 35 metri înălţime.
La debite mai mari ale pârâului “7 Scări” apa cade peste scara mare.


Copaci aduşi de viitură la intrarea amonte a canionului.
Distrugeri aduse scărilor şi podeţelor de către viiturile periodice

Şapte Scări, adâncite în calcare jurasice, păstrează urmele evoluţiei morfologice recente a întregului masiv.   Epigeneza accelerată a determinat adâncirea în conglomerate cretacice şi apoi calcare jurasice a pârâului, având ca rezultat formarea unor rupturi de pantă (cele 7 cascade) ce succed pe talveg (înălţimi de 2,5 – 15 m) şi au la bază marmite. Evoluţia văii s-a produs pe traseul complex al unei reţele de falii şi diaclază, ce au deschis condiţii pentru apariţia unor tuburi de presiune din care se păstrează marmitele laterale etajate pe versanţi, de vârsta cuaternară. 
De la Dâmbul Morii până la cascadă ~ 1-11/2 ore, drum accesibil tuturor categoriilor de persoane.
 Canionul este închis iarna datorită zăpezii ce blochează căle de deplasare. 

video