joi, 1 noiembrie 2012

Dima Dmitriev


Dima Dmitriev s-a născut în Moscova, Rusia, și este a doua generație de artiști în familia lui. S-a mutat la Praga, Republica Cehă, unde a absolvit Academia de Arte, Arhitectură și Design. Cu picturile sale a câștigat atenție și laude la expoziții de artă plastică din întreaga Europă, Dima a devenit unul dintre cei mai cunoscuti artiști tineri care trăiesc în Praga. Dmitriev a participat la expoziții solo și de grup în Europa, America de Nord și Asia.  Picturile lui Dmitriev reprezintă forme de "paradis vizual". El descrie acest lucru ca procesul de extragere de culoare, lumina, si textura de la locuri reale și distilarea acestora pe pânzele sale ca lumi idealizate. Dima foloseste foarte rar o perie. Instrumentul său preferat este cuțitul paleta. Dmitriev, de asemenea, adaugă profunzime și saturația culorilor, la unele dintre lucrările sale  incepand cu negru, mai degrabă decât alb, panza traditionala. Compoziția impresionist a lui Dima și stilul combinat cu măiestria sa de a crea picturi în ulei, care sunt vibrante și sculpturale.
 Lucrările sale includ adesea teme ale copilăriei, natura și mare. Numeroase instituții, inclusiv AT & T, Vodafone, sau AWD Holding AG au dobândit picturile sale in colecțiile de artă ale acestora. Lucrarile sale sunt, de asemenea, în colecții particulare din Republica Cehă, Statele Unite, Spania, Germania, Marea Britanie, Rusia, Elveția, Hong Kong, Australia, Qatar, precum și Republica Dominicană și altele. Planșele și emisiuni: 1994-1998 "Domino" Galerie - Praga, Republica Cehă 1998-1999 "U Cerveneho Beranka" Galerie foto - Praga, Republica Cehă 1999-1905 "D-Art" Galerie foto - Praga, Republica Cehă 2000-03 "Arman-Art" Galerie foto - Praga, Republica Cehă 2004 " Moscova Galeria de Artă Contemporană "- Moscova, Rusia 2004-05 "Galeria de Arta" - Karlstejn, Republica Cehă 2006 "Cerale Expoziție" Galerie - Ceriale, Italia 2005-11 "Vam-Art" Galerie foto - Praga, Republica Cehă 2008 "Arta Irlanda 2008 "- Dublin, Irlanda 2008-09 "Artcity" Galerie foto - Praga, Republica Cehă 2007-11 "Michalska" Galerie foto - Praga, Republica Cehă 2010 "Allegro Arte" - Woodside, California 2010-11 "Canvasations" Galerie foto - Redwood City, California 2011 "Konditorei" - Portola Valley, California, 2011-12 "Art11" Galerie foto - Praga, Republica Cehă Premii: 2004 "Oscar Artisti di Successo" Accademia Severiade, Milano, Italia 2005 Premiul I., volumul pentru un premiu "Citta di Cereale" Pro Loco Ceriale, Ceriale, Italia 2005 Premiul I., volumul pentru un premiu "Antonello da Messina" Messina, Italia 2005 II. Premiul, "Web Convivio 2005" Il Convivio, Messina, Italia 2006 Premiul Special, volumul pentru un premiu "Filippo Juvara" Messina, Italia 2007 III. Premiul, volum pentru un premiu "Un uomo, la citta SUA" Il Capricorno, Corinaldo, Italia 2007 III. Premiul, alias org, Melbourne, Australia. Artmajeur 2009 Silver Award 2009 2010 Silver Award Artmajeur 2010 2011 Silver Award Artmajeur 2011 2011 I. Premiul, două Bienala di Arte "Citta di Senigallia 2011" 2012 Artmajeur Silver Award 2012 

duminică, 28 octombrie 2012

Carol Popp de Szathmáry


Carol Popp de Szathmáry (n. 11 ianuarie 1812, Cluj, Principatul Transilvaniei - d. 3 iulie 1887, București) a fost pictor și grafician transilvănean, primul fotograf de artă și documentarist din Regatul Român și unul dintre primii zece fotografi din Europa.
Pictor
Primele studii le-a făcut în Transilvania, apoi (1853) a lucrat cu Anton Chladek la Pesta. A călătorit intens în țară și străinătate, de unde a adus numeroase imagini pitorești cu caracter de reportaj, dintre care cele executate în acuarelă se disting prin vervă, spontaneitate și poezie. În pictură, limbajul său este migălos și greoi, dar vădind același spirit de observație ascuțit, mai ales în scenele reprezentând bâlciuri sau târguri. Ca litograf, Szathmáry a lăsat un Album cu vederi din Transilvania (1841), precum și portretele deputaților din Dieta Transilvaniei. În 1860 a realizat o hartă topografică a țării. Opera sa mai cuprinde cromolitografii și acuarele înfățișând tipuri și porturi populare cu un caracter exclusiv documentar.


Fotograf
În anul 1843 a realizat primele dagherotipii, iar în urma unor cercetări, a realizat și primele tabotipii.
În perioada 1860-1870, Carol Popp de Szathmary a publicat un volum cu 100 de fotografii. A fost printre primii 10 fotografi din Europa și a realizat primul reportaj fotografic de război din lume în timpul Războiului Crimeii. Prin aceasta, el este recunoscut cunoscut ca primul foto-jurnalist. 
El a fost primul fotograf de razboi si a surprins in imagini atit Razboiul Crimeii (1853-1856), cit si Razboiul de Independenta (1877-1878). In 1853, Szathmari a inceput sa speculeze in scopuri artistice si comerciale Razboiul Crimeii: el a adunat o intreaga galerie de portrete de militari pe care ii invita la el in studio sau care veneau din proprie initiativa. O parte dintre aceste imagini se afla la Cabinetul de Stampe al Academiei Romane.
Cu toate ca atunci cind a inceput Razboiul de Independenta Szathmari avea 65 de ani, el a plecat pe front si a insotit cartierul general al domnitorului Carol I. El urmarea sa imortalizeze efectele bombardamentelor otomane, scenele de lupta si marsurile armatei, iar imaginile le trimitea mai multor publicatii romanesti si occidentale.
Inca din perioada Razboiului Crimeii, cind fotografiase in special militari, Carol Szathmari incepuse sa faca si portrete etnografice – un articol despre acest subiect gasiti in numarul al doilea al revistei Punctum. In Albumul Crimeii, primit cu entuziasm la Expozitia Universala de la Paris, din 1855, fotograful a inclus si citeva imagini specific romanesti, strecurate printre paginile cu portrete de soldati si ofiteri. Fotograful isi alegea modelele in zilele de tirg si aducea in studio negustori si tarani imbracati in portul de zi cu zi sau in cel de sarbatoare.
In citiva ani, Szathmari a reusit sa stringa chiar o bogata colectie de costume populare din diferite zone alte tarii. In 1862, el i-a facut cadou principesei Elena Cuza un album in care a strins o parte dintre aceste fotografii – Souvenir de la Roumanie. Dedié à Son Altesse Sérénissime Hélène, Principesse Régnante de la Roumanie, par Charles Pap de Szathmari, peintre et photographe de la Cour de son Altesse Sérénissime le Prince Régnant. Acesta este cel mai vechi album de fotografii al lui Szathmari pastrat in tara (se gaseste la Cabinetul de Stampe al Academiei Romane) si contine imagini cu valoare etnografica, dar si vederi panoramice din Bucuresti si peisaje.
Carol Szathmari a inceput sa faca in jurul anului 1860 o serie de vedute (peisaje cu natura din Romania sau imagini de tip vedere cu hanuri, biserici, poduri, gari sau diferite cartiere din Bucuresti). El a fost primul care a realizat imagini panoramice si a cautat unghiuri care sa ii permita o vedere de ansamblu – am scris pe larg despre acest subiect in numarul al treilea al revistei. Szathmari mergea adesea in Turnul Coltei, pe Dealul Mitropoliei, pe Dealul Spirii sau pe Dealul Filaret. Insa, dincolo de importanta documentara a imaginilor, Szathmari a reusit sa faca niste fotografii valoroase in sine prin care a reusit sa transmita atmosfera din Tara Romaneasca a secolului al XIX-lea.
A călătorit în China, iar cu acordul Țarului Rusiei, a ajuns și în Siberia, unde a realizat fotografii artistice.
Distincții
In anul 1855 a primit patru medalii, pentru albumele de fotografie realizate și pentru activitatea sa fotografică, medaliile fiind acordate de Regina Angliei, Împăratul Austriei, Napoleon al III-lea al Franței și Regele Spaniei.

Activitate culturală
În anul 1860 a contribuit la înființarea Bukuresti Magyar Közlöny, prima asociație culturală a maghiarilor din București.