sâmbătă, 9 martie 2013

40 de mucenici, in Sevastia Armeniei

9 martie -o alta sarbatoare de primavara
Ziua de 9 martie,conform calendarului Bisericii Ortodoxe este dedicata sarbatoririi crestine a Sfintilor 40 de Mucenici sau Martiri ,ucisi in cetatea Sevastia,dupa ce au fost supusi unor chinuri cumplite ,din cauza credintei in Iisus Hristos.
Fixarea acestei sarbatori in preajma echinoctiului nu este intamplatoare ,deoarece,in viziunea populara ,trecerea intre cele doua lumi se face urmand drumul Soarelui.
Zilele capricioase ale babelor se incheie ,locul lor fiind luat de zilele calduroase ale mosilor.
Conform traditiei populare ,pe 9 martie,sfintii mucenici luau parte la un sobor de dezghetare a pamantului si de slobozire a caldurii ,batand cu propriile ciomege in pamantul inghetat.
Deschizand ciclul sarbatorilor de primavara ,Mucenicii se suprapun inceperii anului agricol traditional ,ceea ce confera o mare insemnatate.La sate se respecta obiceiul de a scoate plugul la arat,in mod festiv.
Conform cu traditia gastronomica ,romanii obisnuiesc a manca mucenici sau macinici (cum sunt denumiti in Muntenia si Dobrogea)sfinti sau sfintisori (in Moldova)sau brandusei (inBanat)Acestia sunt de fapt niste colacei rotunzi ,in forma cifrei 8 ,asemanatoare fetei unui om.In Moldova se prepara din aluat dospit ,se coc in cuptor ,apoi se ung cu miere si se presara cu nuca macinata ,iar in Dobrogea si Muntenia ,cel mai ades iau forma cifrei 8 mici ,care se fierb in apa ,amintind de iezarul in care au fost chinuiti mucenicii.


Sfintii 40 de Mucenici au patimit in localitatea Sevastia din Armenia, in vremea domniei imparatului Liciniu (307-323), la porunca guvernatorului Agricola. Cei 40 de mucenici erau soldati care au marturisit ca sunt crestini si din acest motiv au refuzat sa jertfeasca idolilor. Pentru marturisirea credintei in Hristos, cei 40 de mucenici au fost supusi la multe chinuri, ca in cele din urma sa fie scufundati intr-o apa aproape inghetata de langa cetate.
Precum tinerii din Babilon au invins dogoarea cuptorului prin lucrarea lui Dumnezeu, la fel cei 40 de mucenici au invins frigul si gheata lacului de langa Sevastia. In acea noapte de 8/9 martie a anului 320, 40 de crestini au biruit moartea, primind in chip vazut cununile muceniciei.
Multe minuni a savarsit Dumnezeu odata cu moartea muceniceasca a alesilor Lui, pentru imbarbatarea martirilor, dar mai ales pentru ca necredinciosii sa vada aievea atotputernicia Sa. Dar minunea cea mai mare este aceasta: ca pentru Dumnezeul nevazut, Care S-a salasluit in inimile lor, 40 de crestini au ales mai degraba sa moara intr-un lac inghetat decat sa accepte "un mic compromis" care i-ar fi despartit insa de dragostea lui Hristos.
Sfantul Candid i-a raspuns tortionarului care il ameninta cu deposedarea onorurilor militare: "Nu doar onorurile militare, ci chiar si trupurile noastre poti sa ni le iei, caci nicio onoare nu este mai inalta decat aceea de a fi ai lui Hristos Iisus, Dumnezeul nostru".
Unul dintre mucenici nu a mai rezistat si a iesit din lac. Renuntand la credinta in Hristos, a fost dus intr-o baie calda, dar acolo a murit. Locul sau a fost luat de un alt soldat crestin, dintre paznici. Iata ca acesta din urma, desi nu era amenintat in niciun fel, a inteles ca imparatia cerurilor era aproape de el; vazand cununile care se coborau asupra capetelor celor 39 sfinti, si-a lepadat hainele si a intrat in apa inghetata.
Cand tortionarii au venit dimineata sa vada "rezultatele" rautatii lor, in locul mortii, ei au vazut viata, caci niciunul din cei 40 nu a murit peste noapte, tinuti fiind in viata de puterea Duhului Sfant. Dar fiindca rautatea orbeste, tortionarii nu au putut intelege nimic, ajungand sa creada ca mucenicii beneficiau de o lucrare vrajitoreasca.
 In cele din urma, slugile diavolului si-au desavarsit "opera", omorandu-i pe cei 40 de mucenici.

Cei 40 au savarsit astfel, intr-o dimineata de martie, intr-o cetate mica din Armenia, lupta cea buna, si sunt pomeniti astazi, ca si atunci, ca simbol al biruintei mucenicesti, pomeniti fiind fara incetare in Imparatia lui Hristos, fiecare dupa numele lui: Chirion, Candid, Domnos, Isihie, Ieraclie, Smaragd, Valent, Vivian, Evnichie, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ioan, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetie, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Leontie, Gorgonie, Teofil, Dometian, Gaie, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton si Aglaie.
Cantare de lauda la Sfintii Patruzeci de Mucenici
(alcatuire a Sfantului Nicolae Velimirovici)

Sfintii mucenici, cu trupurile incatusate de ger,
Puternic credinta o au tinut.
Luminati de nadejde,
Ei au strigat catre Dumnezeul lor iubit:
O, Tu, Care ai uimit lumea
Cu infricosata Ta moarte si inviere,
O Doamne, invie-nepre noi!
Caci taria cerului si toata zidirea
Pe Tine Te lauda,
si adincurile toate, focul, grindina si gheata
Te lauda pe Tine.
Tu pe robul Tau Moise cu tot cu popor
Din robia Egiptului ai scos,
Iar apoi pe losuafiul lui Nun, si apoi pe Elisei,
Poruncind firii apele sa le linisteasca si sa le desparta.
Ajuta-ne acum si noua, robilor Tai,
Care credem intru Tine, precum ai ajutat pururea
Tuturor robilor Tai celor din veac.
Nu ingadui frigului sa fie mai tare ca omul,
Nu ingadui ca noi, cei Patruzeci de Mucenici ai Tai,
Sa fim dati de batjocura nelegiuitilor.
O Tu poti toate, Stapine, Care toate le stapinesti.
Caci Tu prefaci focul in gheata, si gheata, in foc.
Iata, pentru Numele Tau, gerul ne ucide trupurile
Ca o fiara salbatica,
O ajuta-ne noua ca Numele Tau Cel Atotputernic
Pretutindeni sa fie slavit!
Mucenicii din lac, incatusati de gheata,
S-au incalzit minunat de la lumina cea pogorita de sus.
Ei au murit cu cinste si au ramas Mucenici Patruzeci
Pina la sfirsit,
Spre spaima, groaza si rusinea necredinciosilor
Celor ce zac in intuneric.
vineri, 8 martie 2013

8 Martie-Ziua mamei-

Totul despre 8 Martie!
Traditia celebrarii femeii dateaza inca din vremea grecilor. Pe atunci, inclusiv maretii zei din Olimp aveau o zi in care sarbatoreau pe zeita Rhea, zeita-mama a tuturor, asociata deseori cu pamantul.
Astfel, odata cu ei si pamantenii sarbatoreau femeia-mama, creatoarea tuturor fiintelor vii si simbol al renasterii perpetue. Astazi, ziua de 8 martie celebreaza femeia la toate varstele, zambetul, gingasia, generozitatea si daruirea ei.
Pe 8 martie se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Femeii. Prima zi s-a ţinut în 19 mai 1911 în Germania, Austria, Danemarca şi în alte cîteva ţări europene. Data a fost aleasă de femeile germane pentru că, la aceeaşi dată în 1848, regele Prusiei a trebuit să facă faţă unei revolte armate şi a promis că va face o serie de reforme, inclusiv introducerea votului pentru femei.
Însă Ziua Internaţională a Femeii a fost recunoscută oficial mult mai tîrziu, în 1975, de către Naţiunile Unite şi a fost adoptată, începînd cu această dată, de multe dintre guvernele ţărilor care pînă atunci nici nu aflaseră de existenţa ei.
În România în ziua de 8 Martie se sărbătoreste Femeia. Pânâ în decembrie '89 se vorbea de ziua mamei dar după revoluţia din 1989 ziua mamei a fost înlocuită cu ziua femeii.
LA MULTI ANI ANI MAMA !

Dumnezeule Cel Mare
Ai grija de-o mama buna !
Fa-i zile de sarbatoare,
Bucurii luna, de luna...
Da-i ani multi sa mai traiasca
Toti cei dragi sa o iubeasca !
Zambet sa le daruiasca !
Bucurii sa-si implineasca .

Asa cum ea ne-a-mplinit...
Ce-am vrut noi, ne-a daruit,
La greu, ea ne-a sprijinit
Intelept ne-a sfatuit,
Cu mult drag, ea ne-a-ngrijit
Si de rele, ne-a ferit !
Mama,cea ce ne-a iubit !
Cand drumul l-am ratacit
Ne-a certat, ne-a impacat,
De-am gresit , ea ne-a iertat.
Mama noastra, sfant cuvant,
O icoana pe pamant !
Ai, Doamne grija da ea !
Sa-i straluce' sus o stea !
LA MULTI ANI MAMICA MEA !
marți, 5 martie 2013

Parisul in Evul Mediu

În secolul al paisprezecelea,Parisul a avut 200.000 de locuitori.
Un oraș deja dens populat,în care clădirile s-au aliniat dupa poduri și, după cele o sută de turnuri îndreptate spre cer. Imaginile care alcătuiesc dosarul a fost extras din DVD-ul "de la Paris din Evul Mediu", în regia lui Productions Grez, specializata in imagini reconstituiri istorice.
Aceste reprezentari de la Notre Dame, Luvru și Hotel-Dieu în Evul Mediu pot realiza practic un salt în timp.
"Călătoria de la ieri la ziua de astăzi cu instrumentele de mâine" este motto-ul companiei autorului acestor imagini interesante.
Un document extraordinar pe care doriți a-l vedea, dacă n-ați fost la Paris
sau dacă vă place istoria Parisului.
Grafică superbă


Louvre, Hotel de Ville și Notre Dame au avut fețe diferite în Evul Mediu.
Aici sunt unele grafice, semnate Grez producții, care pot descoperi orașul Paris, așa cum nu a mai fost văzut.
Aici, Paris 1550: Saint-Louis insula este încă locuit și Pont Neuf nu este construit.
Grez producții, specialist în concursuri de grafica pe calculator, ne propunem aici o vedere a Bastiliei.In dreptul  Portii Saint-Antoine.
Intrarea la Chatelet a fost de pe partea Rue Saint-Denis.
În Evul Mediu, a fost un dezastru la justiție clădirea cu temute temnite.
În fundal, pe partea stângă a imaginii este Notre-Dame de Paris.
Impresionanta catedrală.
Dar autorii acestei imagini sinteze specifica:
"Notre Dame a fost, probabil, policrom, dar, din păcate, aceasta este în imposibilitatea de a determina modul în care este astăzi.
Culorile si piesele pictate nu sunt aici.
 Vezi acest ochi de pasăre, este posibil să descoperiți Parvis de Notre-Dame de Paris, în Evul Mediu.
Mai aproape acum, el a găzduit festivaluri și piețe.
Château du Louvre protejat de oraș la vest, blocat de trecerea Senei
Turnul Nesle (acum distrus) pe malul stâng.
Obisnuitii contemporani ai Parisului vor observa lipsa lui des Arts Pont.

În această imagine apare în partea de jos, Luvru.
Pe dreapta, vârful Ile de la Cité și casele de canoanele Palatul orașului. Căruțe vechi și bărci populau aceste imagini ce pot face o excursie înapoi în timp.
Aceasta imagine sintetica, aceasta este prima clădire care înlocuiește "Casa pilonii" și ia numele de Primărie.
În 1550, Place de Greve, care acum este Place de l'Hôtel de Ville, a fost un port comercial important. Dar, de asemenea, locul de sărbători ... și execuții.

Sinteza acestei imagini este pentru a descoperi grădina regelui pe Ile de la Cité:Livada se pune înaintea apartamentelor sale.
Clădiri aliniate cu podurile în Evul Mediu.
Aici, Pont au Change (care încă mai există) și Podul lui Miller la Turnul cu Ceas din Palatul orașului.
Practic, este posibil să se facă distincția Abbey din Saint-Germain-des-Prés.
În Evul Mediu, cu cladiri care au stat pe pod, pietonii traversau Sena.Aici, Petit-Pont, care încă există, și care se conectează Ile de la Cité la malul stâng.


Dieu Hotel a fost primul spital din Paris. Situat pe Ile de la Cité, a fost fondat în 651.


 

duminică, 3 martie 2013

"Babele" de Martie, tradiţie şi semnificaţii

Dacă vrei să ştii care va fi starea ta de spirit în acest an, cât de veselă sau deprimată vei fi, atunci nici prin gând să nu îţi treacă să uiţi de Babele din Martie.
Un obicei frumos din rânduiala populară tradiţională, alegerea "babelor", aşa cum îl cunoaştem astăzi, cu rol de amuzament, avea o însemnătate aparte în formarea valorilor familiale traidiţionale şi, mai mult, era un "dătător de speranţă" pentru viaţa veşnică.
Credinţa populară spune că "Babele" sunt vrăjitoare care au puterea să influenţeze starea vremii într-o singură zi, căci în aceste zile până şi Baba Dochia, cea care aduce vremea rece, începe să dezbrace cele 9 cojoace pe care le poartă din iarnă.

 Mai mult, ele pot determina starea sufletească şi dispoziţia care te vor însoţi tot anul, până la sosirea celorlalte Babe, anul viitor.

Primele 9 zile ale primaverii calendaristice , numite in traditia populara “zilele babelor” , aduc cu ele o vreme capricioasa, schimbatoare , in care razele calde ale soarelui se intrepatrund cu ploaia , lapovita sau chiar viscolul.Din cauza acestui aspect nedefinit sau imprevizibil , se spunea ca babele sunt bune , iar mosii , unchesii ori sfintii (marcand zilele dintre 10 si 19 martie) sunt buni.
Vremea incerta dintre 1 si 9 martie se datoreaza , conform legendei , celor 9 cojoace lepadate zi de zi de catre Baba Dochia .Odata dezbracate , cojoacele sunt insusite de surorile Dochiei , purtand drept nume diminutive ale denumirilor zilelor saptamanii : Lunica , Martica , Marcuriana , Joita , Virita , Sitita , Domnica.


Potrivit unui stravechi obicei popular , numit uneori “pusul babelor” , , copiii, iar in alte zone , femeile si barbatii , isi “alegeau cate o baba”, adica una din zilele dintre 1 martie si 9 martie .
Vremea dintr-o anumita zi sau “baba” avea darul de a prezice cum va fi viata celui care a ales-o in anul in curs ( vreme frumoasa : fericire , belsug , impliniri ; vreme urata : necazuri, saracie , dificultati).Pe de alta parte, exista superstitia ca evenimentele meteorologice din ziua respectiva marturisesc , de fapt, caracterul , sufletul sau personalitatea persoanei care a ales-o drept baba.In unele regiuni ale Romaniei exista credinta ca baba selectata de catre un flacau ii putea dezvalui acestuia felul in care ii va fi nevasta : urata, frumoasa , bogata , saraca , fertila sau stearpa , rea sau binevoitoare , acra ori vesela.
Cele mai multe dintre superstitiile legate de babe se refera la ziua de 1 martie, ziua babei Dochia sau a “capului de primavara.Potrivit traditiei, daca in aceasta zi este vreme frumoasa , atunci vom avea parte de o primavara si o vara la fel de placute ori rodnice.In vechile obiceiuri romanesti , in ziua Dochiei nu se muncea , in caz contrar Baba cea rea aducand vreme friguroasa in urmatoarele zile ale lui martisor sau necazuri , mai ales asupra femeilor.Nu se toarcea , pentru ca de intai martie Babei Dochia i-au inghetat mainile pe furca ; nu se scoteau vitele la pasunat pentru a avea parte de viata in acel an . Unele femei incercau sa o induplece pe Baba Dochia sa le lase sa lucreze fierband in ziua de 1 martie bostan alb pe care il dadeau de sufletul babei .