sâmbătă, 10 august 2013

Compozitor Eugen Doga

Eugen Doga, cunoscut și sub numele de Evgheni Doga(n. 1 martie 1937, satul Mocra, azi raionul Rîbnița, Republica Moldova) este un renumit compozitor moldovean, care a fost ales ca membru titular al Academiei de Științe a Moldovei (1992). În prezent lucrează la Moscova (Federația Rusă).
Eugen Doga s-a născut la data de 1 martie 1937 în satul Mocra din Transnistria ( pe atunci în URSS, astăzi în raionul Rîbnița, Republica Moldova). A studiat la Școala de muzică "Ștefan Neaga" din Chișinău (1951-1955), apoi la Conservatorul de stat din Chișinău (1955-1960), la clasa de violoncel a lui G. Hohlov și la Institutul de Arte "Gavriil Muzicescu" din Chișinău (1960-1965), la clasa de compoziție a profesorului Solomon Lobel. A fost membru al PCUS.
Și-a început cariera de muzician ca violoncelist în Orchestra Comitetului de Stat al R.S.S.M. pentru Televiziune și Radiodifuziune, încă din perioada studenției (1957-1962). A predat apoi ca profesor la Școala de Muzică "Ștefan Neaga" din Chișinău (1962-1967) și a fost membru al colegiului redacțional și de repertoriu al Ministerului Culturii al RSS Moldovenești (1967-1972).
Domeniul în care se afirmă cu vigoare și care îi aduce notorietatea internațională este arta componistică. Debutează în anul 1963 cu un cvartet de coarde, pentru a se impune, pe măsura cuceririi altitudinii profesionale, prin multiple vocații și disponibilități. Este autor al unor lucrări valoroase în genul muzicii de estradă, de film și de scenă. În afară de preocuparea sa de cinema, este autor al mai multor compoziții originale (cântece devenite șlagăre, lucrări camerale și balet).
Are la activ mai multe cantate, printre care: "Curcubeul alb"; "Primăvara omenirii"; "Vocea omenească"; poeme simfonice, printre care: "Inima veacului" și "Slăvim Moldova". A compus o simfonie, piese instrumentale de cameră, romanțe, poemul simfonic "Mama", ciclul pentru orchestra de estradă "Ritmuri citadine", ciclul coral "Marș gigant", 4 cvartete de coarde, cântece de estradă ("Codrii mei frumoși", "Cântec despre orașul meu", "Cred în ochii tăi", "Florile dragostei", "Iubește, iubește", "Am visat ploaia" etc.), cântece pentru copii ("Imn soarelui", "Fie soare întruna", "Moș Crăciun" ș.a.).
Eugen Doga lucrează și în domeniul muzicii de film devenind unul dintre cei mai renumiți compozitori de cinematograf și filme TV din spațiul post-sovietic. El a debutat la studioul cinematografic Moldova-film în anul 1967, semnând muzica pentru comedia Se caută un paznic. A scris muzică la peste 200 de filme: "Nunta la palat", "Singur în fața dragostei", "Zece ierni pe o vară", "Explozie cu efect întârziat", "Durata zilei", "Casă pentru Serafim", "Lăutarii", "Șatra", "Gingașa și tandra mea fiară", "Anna Pavlova", "Patul lui Procust" etc.
Este semnificativă contribuția sa la dezvoltarea filmului de animație din republică, realizând coloana sonoră a peliculelor "Capra cu trei iezi", "Maria Mirabela" , serialul "Guguță" ș.a. A semnat muzica pentru spectacolele: "Radu Ștefan, întâiul și ultimul"; "Pe un picior de plai"; "Ce frumoasă este viața"; "Păsările tinereții noastre"; "Sfânta sfintelor"; baletele "Luceafărul" și "Venancia" ș.a.
Spectrul variat al genurilor abordate demonstrează interesul compozitorului pentru cele mai diverse modalități de exprimare sonoră, pentru zone tematice și stilistice diferite. Muzica sa este, în toate ipostazele, antrenantă, vibrantă și sinceră, ea cucerește ascultătorul prin generozitatea melodică și autenticitatea emoției pe care o comunică.Ca o recunoaștere a meritelor sale în domeniul componisticii, Eugen Doga a fost decorat cu înalte distincții de stat ale Republicii Moldova precum și ale URSS, inclusiv titlurile de Maestru Emerit al Artei din Moldova, Artist al Poporului din R.S.S.M. (1967), Artist al Poporului din U.R.S.S. (1987), laureat al Premiului "Boris Glăvan" al Comsomolului din Moldova, laureat al Premiului de Stat al R.S.S.M. (1980) și al Premiului de Stat al СССР. (1986).
În anul 1972 a primit “Scoica de Argint” la Festivalul Internațional de Film de la San Sebastian pentru muzica din filmul Lăutarii, iar în 1976, “Scoica de Aur”, pentru coloana sonoră a filmului Șatra.
A fost decorat cu Ordinul Republicii (1997), Ordinul Pentru merite în fața Patriei (acordat de Rusia în 2008, Ordinul Dinamo România în grad de Comandor, Medalia "Mihai Eminescu" și Medalia de Aur "Omul secolului XX" (SUA, 1998).
La data de 30 decembrie 1992, compozitorul Eugen Doga a fost ales ca membru titular al Academiei de Științe a Moldovei. De asemenea, Institutul Internațional de Cinematografie din Moscova i-a conferit titlul de Doctor Honoris Causa. Anul 2007 a fost declarat de autoritățile Republicii Moldova drept "Anul Eugeniu Doga.
La 26 august 2008, președintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, i-a acordat Premiul de Stat pe anul 2008 și titlul de „Laureat al Premiului de Stat” pe anul 2008, pentru contribuția de excepție la dezvoltarea artei muzicale naționale și universale.marți, 6 august 2013

ORASE=INSULE

10 orase insule desprinse din basme

O insula pustie poate fi, de multe ori, cel mai bun remediu pentru relaxare.
Liniste, plaje curate, cu ape limpezi si cristaline si cativa palmieri la umbra caruia sa te odihnesti par destinatia perfecta
pentru o vacanta. Insa, cand aceste insule incep sa fie locuite de tot mai multi oameni, se transforma in orase insula,
cu toate facilitatile necesare unei metropole.

Lindau, Germania
Orasul istoric Lindau se afla la intersectia granitelor Austriei, Germaniei si Elvetiei, in partea de est a lacului Constance.
Orasul este concectat la continent printr-un pod si o cale ferata.
Cu aproape 3.000 de locuitori, Lindau este un oras frumos, plin de cladiri medievale.
Lindau este o populara atractie turistica din Germania.

Santa Cruz del Islote, Columbia
Santa Cruz del Islote se afla pe coasta Caraibelor din Columbia si este cea mai aglomerata insula din lume. 
Insula Santa Cruz del Islote are 1.200 locuitori, inghesuiti in 90 case, aflate pe o suprafata de 1 hectar. 
Daca vor sa joace fotbal sau tenis, locuitorii merg in golful Mucura din apropiere, deoarece principala si 
singura piata de pe insula este foarte mica. 
 
Isola dei Pescatori, Italia
Isola dei Pescatori (Insula Pecarilor) este cea mai nordica insula din cele trei insule Borromean de pe Lacul Maggiore. 
Insula are o strada principala, cu numeroase alei inguste cu care se intersecteaza. 
Promenada este adesea inundata, dar casele sunt construite in asa fel incat sa nu se prabuseasca sau sa fie luate de ape. 
Turismul este principala sursa de venit pentru localnici, care se ocupa si cu pescuitul.

Mexcaltitán, Mexic

Mexcaltitán este o insula artificiala, construita pe coasta Pacificului din Mexic. 
Orasul se afla intr-o zona mlastinoasa si este inconjurat de mangrove. 
In timpul sezonului ploios, care dureaza din iunie pana in octombrie, apa inunda strazile, iar localnicii se muta 
din loc in loc, cu ajutorul barcilor. 
Unii experti sunt convinsi ca Mexcaltitán este legendarul Aztlan, legendara casa ancestrala a popoarelor Nahua. 

Trogir, Croatia
Aflat in apropiere de orasul Split, Trogir este unul dintre cel mai bine conservate orase medievale din Europa. 
Strazile inguste, cu aer medieval, strabat insula, scotand la iveala restaurante ascunse si galerii impresionante. 
Insula este inconjurata de o promenada incantatoare, culminand cu un port plin de vase de lux. 
Cladirile orasului sunt ridicate in stilul arhitecturii gotice si romanesti, principalele atractii ale orasului fiind Catedrala Venetiana a St. Lawrence, primaria si fortareata medievala.


Nessebar, Bulgaria
Nessebar este unul dintre cele mai vechi orase din Europa, vechimea de 9000 de ani fiind redata de bisericutele, ruinele fortificate si strazile inguste, 
pavate cu flori colorate si parfumate. 
Din 1983, Nessebar a intrat in patrimoniul UNESCO. 
Statiunea Nessebar este localizata in regiunea Burgas din Bulgaria. 
Aflata la 5 km de Sunny Beach, Nessebar este una dintre cele mai cautate destinatii de vacanta, statiunea fiind populata, 
in mare parte, de nemti si britanici. 
Preturile decente, mancarea delicioasa, precum si hotelurile primitoare indeamna turistii sa revina in fiecare an la Nessebar.

Flores, Guatemala
Flores este o insula de pe lacul Peten Itza si este conectata la continent printr-un drum pietruit, pe partea cealalta 
a insulei aflandu-se orasele Santa Elena si San Benito. 
Insula Flores este locul in care ultimul stat independent mayas a tinut piept cuceritorilor spanioli. 
Orasul se numea Noh Peten si a fost distrus in 1697 de atacurile vaselor spaniole. 
Principala atractie a orasului sunt ruinele mayase Tikal. 
Pe langa istoricul monument, Flores impresioneaza prin stradutele romantice, biserica uimitoare si restaurantele cochete. 

Male, Maldive

Male este capitala si cel mai aglomerat oras din Maldive. 
Cu o populatie de peste 100.000 locuitori, Male este o destinatie preferata de cuplurile proaspat-casatorite. 
Energia electrica provine de la generatoarele cu diesel, iar apa din pamantul desalinat. 

Manhattan, SUA 

Manhattan este cea mai renumita si luxoasa zona din New York. 
Aici se afla cele mai importante atractii turistice din New York. 
Manhattan-ul poseda cel mai mare cartier de afaceri din Statele Unite, fiind si sediul majoritatii centrelor de afaceri 
ale orasului si al Bursei din New York. 
Desi populatia sa este a doar treia ca marime dintre cele cinci cartiere, dupa Brooklyn si Queens, iar din punct 
de vedere geografic este cel mai mic, Manhattan-ul este cartierul identificat de multi turisti cu orasul New York.

Venetia, Italia

Faimos in lumea intreaga pentru canalele sale, orasul Venetia este construit intr-un arhipelag de 117 insule, 
conectate prin 455 poduri. 
In centrul orasului, canalele sunt folosite ca drumuri, singurele mijloace de transport in Venetia fiind pe jos sau 
cu barca sau gondola. 
Iarna si primavara, Piazza San Marco, cel mai jos punct al insulei, este inundata. 
In ultimii 1.000 de ani, Venetia s-a scufundat cu 7 cm, la fiecare secol. 


Sursa
http://www.touropia.com/island-cities-around-the-world/